Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Iamsterdam

"Τέλος στο κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους από την 1η Ιουλίου". Να υποθεσω οτι και αυτο το μετρο, οπως και ολα οσα εφαρμοζονται στην ξενερωτη Ευρωπη θα αυτοκαταργηθει στη χωρα της περιφημης ελληνικης λεβεντιας? Ξερετε εκει που τα καινουργια μετρα εφαρμοζονται αυστηρα την 1η μερα. Η τηλεοραση βγαινει με στημενα ρεπορταζ οπου στημενοι μαθητευομενοι δημοσιογραφοι "παρανομουν" για να "τιμωρηθουν" αμεσως απο επισης μαθητευομενους αστυνομικους/εφοριακους/ελεγκτες/επιθεωρητες. Τη 2η μερα εφαρμοζονται λιγοτερο αυστηρα απο την 1η. Την επομενη βδομαδα αναφερονται πολυ αραια και μετα απο 2 βδομαδες μπαινουν κι αυτα στην ατελειωτη λιστα των μετρων που αν ειχαν εφαρμοστει θα ειχαν αλλαξει την Ελλαδα, αλλα δεν εφαρμοστηκαν γιατι οι κατοικοι του Κρετινισταν δεν υποκυπτουν στις προσπαθειες των Ελβετοψυχων Αμερικανοσιωνιστων Κομμουνιστοπροδοτων Αλβανοσκοπιανων προσκυνημενων να υποταξουν την αδαμαστη ελληνικη ψυχη...

Και μια που μιλαμε για καπνισμα, ας παμε μια βολτα στην πολη που το καπνισμα τσιγαρων απαγορευεται (ξενερωτη Ευρωπη!), επιτρεπεται ομως το καπνισμα μαριχουανας και χασις (ξεδιαντροπη Ευρωπη!).
Το καλοκαιρι ηρθε με καθυστερηση (και) φετος στην Ευρωπη, και παρολο που ειχα την ευκαιρια να παω Amsterdam, δεν πολυγουσταρα. Επρεπε ομως λογω δουλειας και επρεπε γιατι ειχα καιρο να παω. Τελικα αξιζε τον κοπο. (Αυτα τωρα προ 3 εβδομαδων, αλλα τωρα βρηκα λιγο χρονο να γραψω).


Ολες οι φωτος εδω. http://picasaweb.google.de/nikoszardiniera/20090610Amsterdam#

Θυμαμαι την τελευταια φορα που ειχα παει, πριν 6 χρονια. "Να πας στο Zandvort, ειναι η πιο γνωστη παραλια ενα μισαωρο εξω απο το Αμστερνταμ" μου ειχε πει ενας Ολλανδος φιλος.
ΟΚ. Χαρηκα κι εγω τοτε. Πηρα μαγιω, αντιληιακα, ομπρελες, ζαρτιερες, ζαρντινιερες, ζουρλοπαντιερες, προφυλακτικα, κουβαδακια, φτυαρακια, αρχιδια, μυδια και ξεκινησα για Αμστελοδαμο ενα ΣουΚου του Ιουνη. 450 χιλιομετρα απο το Mainz, ωραιος καιρος, καλοκαιρακι. Μεχρι να φτασω ομως ειχε γαμηθει ο Διας! Δε σταματησε να βρεχει ολο το ΣουΚου ρε πουστη.
Γενικα αυτη την πολη δεν τη θυμαμαι με πολλες λιακαδες.
Την 1η φορα ειχα παει το Μαρτη του 1996, την πιο βαζελικη περιοδο ολων των εποχων, τοτε που η Παναθα επαιζε ημιτελικο με Αγιαξ στο ποδοσφαιρο και Final Four στο Παρισι στο basket. Κι εγω στους δρομους με τα πρασινογαλανολευκα.
Ναι, εχω μια ελληνικη σημαια που εχει παει ημιτελικο Πρωταθλητριων Αμστερνταμ, 1ο ευρωπαικο στο μπασκετ Παρισι, EURO 2004 Πορτογαλια, Ολυμπιαδα Αθηνας 2004... Στην πλατεια Rossio της Λισσαβωνας το βραδυ μετα τον τελικο, μια Πορτογαλιδα μου ζηταγε να την αλλαξω με τη δικια της. Την ευχαριστησα, αλλα της ειπα “Sorry, very istorico simaia!“. Για την Παναθα στο Αμστερνταμ ομως αλλη φορα! Μη συγχυζονται οι γαβροι απο τωρα.

Το κανονικο ονομα της πολης ειναι Amsteldam με “L“, που σημαινει φραγμα (Dam) του (ποταμου) Amstel. Το 17ο αιωνα, το χρυσο αιωνα της Ολλανδιας, ηταν η πλουσιοτερη πολη του κοσμου, οντας το σημαντικοτερο λιμανι και το σημαντικοτερο εμπορικο κεντρο (σαν το Mall του Βωβου) της εποχης.

Εφτασα στο ΣΧΧΧιπολ, το αεροδρομιο.

Το γραφω με 3 “Χ“, γιατι ο τροπος που οι Ολλανδοι προφερουν το “CH“ και το “G“ ειναι πραγματικα απιστευτος.

Πως μαζευεις σαλιο για να ριξεις ροχαλα? Χειροτερα! Αν υπαρχουν σταδια προφορας του “Χ“ ξεκιναμε απο τους Ιταλους. Πειτε σε ενα ιταλο να πει στα Αγγλικα “Πειναω. Πρεπει να παω σπιτι!“. Θα σου πει “I am ungry. I ave to go ome!“. Oι Γαλλοι, ειναι ενα μικρο τικ πιο περα. Μετα ερχεται η ορθη προφορα στα αγγλικα. Μετα οι Αραβες με το βαθυ, αλλα ευηχο “Χ“. Μετα τα ελληνικα "Αι χεβ μεν – Γιου χεβ μενη – Ση χες μενη". Μετα τα εβραικα, οπου εχω την εντυπωση πως καθε λεξη ξεκιναει απο “ΧΧ“ (Δειτε το trailer του Zohan για να καταλαβετε. Εννοειται πως η ταινια ειναι απιστευτη μαλακια, αλλα το trailer εχει πολυ γελιο). Και μετα στην κορφη τα Ολλανδικα με τα TRIPLE X. Παραδειγμα, το τυρι Gouda δεν ειναι “Γκουντα“, αλλα ΧΧΧάουντα. Και ο Gullit δεν ειναι Γκουλιτ, αλλα ΧΧΧολιτ.

Iσως γιαυτο το λογο η σημαια με τα 3 Χ ειναι το συμβολο του Αμστερνταμ.

Βασικα δεν ειναι 3 Χ, ειναι οι σταυροι του Αγ. Ανδρεα και κανεις δε μπορει να πει με σιγουρια γιατι εχουν υιοθετηθει ως συμβολο της πολης.



Το Αμστελοδαμον ειναι χτισμενο σε καναλια που επηρεαζουν αναλογα τη ζωη των κατοικων. Σε αυτο μοιαζει λιγο με την Αθηνα, η ζωη των κατοικων της οποιας επηρεαζεται επισης απο τα καναλια. Τα τηλεοπτικα εννοω... Σε ολα τα υπολοιπα οι Αμστερνταμιωτες βρισκονται αρκετες χιλαδες χρονια πισω απο τους Αθηναιους.

Πρωτον και σημαντικοτερον, δεν εχουν προβλεψει δρομους για αυτοκινητα. Σε μια εποχη που τα αυτοκινητα πολλαπλασιαζονται συνεχως, αυτοι επιμενουν να φτιαχνουν ποδηλατοδρομους πιο φαρδεις απο τους κανονικους, στους οποιους επιτρεπουν και την κυκλοφορια μοτοποδηλατων. Καποιος πρεπει να τους εξηγησει οτι οι ποδηλατοδρομοι σε πολιτισμενες χωρες χρησιμοποιουνται για τη σταθμευση αυτοκινητων.

Επισης οι Ολλανδοι ειναι ερμαια και υποχειρια των πολυεθνικων, οπως π.χ. της Philips.
Το ξερατε οτι ο ιδρυτης της εταιριας, ο Gerard Philips, ηταν ξαδερφος του Karl Marx?

Ενω οι Αθηναιοι αντιστεκονται σθεναρα φτυνοντας καταμουτρα τις πολυεθνικες ζητωντας εξασφαλισμενη καριερα στο δημοσιο. Οσοι δεν εχουν καταφερει να ανηκουν στο 30% του εργατικου δυναμικου της Ελλαδας που ευημερευει στο δημοσιο, τοτε αναγκαζεται να ανοιξει εστιατοριο στα καναλια...



Εδω κακομοιρηδες Ολλανδοι αναγκαζονται να κινουνται με ποδηλατα διπλα σε θλιβερα καναλια...
και αθλιους ποδηλατοδρομους...


Εντωμεταξυ, ο ταριφας που μας κατεβαζε στην πολη και τον οποιο ειχα μουρλανει στη μαλακια, ειχε ξεσαλωσει κι αυτος και αρχισε να μου δειχνει στο κινητο του φωτογραφιες απο τη μελλουσα γυναικα του απο την Ινδονησια. Ξεκινησε με κανονικες και μετα αρχισε να μου δειχνει γυμνες! Εγω εκανα το μαλακα! Ειμαι και φυσικο ταλεντο ομως...

Η κεντρικη πλατεια, η Dam, μπροστα απο το μουσειο της Madame Tussaud εχει εν μερει μετατραπει σε γηπεδο beach soccer.


Η βασιλισσα της Ολλανδιας Beatrix.

Οταν ειχε ερθει στην Αθηνα πριν αρκετα χρονια ρωτησε τον τοτε Προεδρο Κωστη Στεφανοπουλο πως ειναι δυνατον να ειναι οι αδειοι οι δρομοι απο οπου περασε. "Που ειναι οι Αθηναιοι?" ρωτησε. "Μα αποκλεισαμε τους δρομους για να περασετε εσεις!" της ειπε ο Προεδρος. "Γιατι? Εγω στο Αμστερνταμ κυκλοφορω με το ποδηλατο!" του απαντησε. Και φυσικα κανεις δεν την πιστεψε γιατι σε πολιτισμενες χωρες με ποδηλατο κυκλοφορουν μονο οι μεταναστες...


Η Dam μπροστα απο το Hotel Krasnapolsky.

Παρτε τον τελειωμενο τυπο πισω απο τη γκομενα με το κινητο...


Και αφιξη στο λιμανι για να παμε βολτα με το καραβακι.



Το κινεζικο εστιατοριο Sea Palace.

Μικρογραφια του original που βρισκεται στο Hong Kong. Αυτο χωραει μονο 700 ατομα. Το original 5.000.

To Nemo Science Centre εχει σχημα πλοιου.
Ειναι σχεδιο του Renzo Piano, του Γενοβεζου αρχιτεκτονα που εχει σχεδιασει και το Centre Pompidou στο Παρισι. Ακριβως μπροστα απο το κτιριο βρισκεται ενα πλοιο, αντιγραφο των ιστιοφορων που εκαναν την πολη πλουσια.
Το αντιγραφο φτιαχτηκε απο εθελοντικη εργασια ανεργων.



Το θεατρο Carré.Οσοι εχετε δει το Buena Vista Social Club, εδω ειναι το θεατρο που παιζουν οι Κουβανοι μουσικοι.

Ποταμοσπιτα.



Παρολο που τη δεκαετια του 60 ο δημος πληρωσε πολλα λεφτα για να μπουν οι μπαρες προστασιας στα καναλια,αυτο δεν αποτρεπει ακομα και σημερα τα ατυχηματα.
Στατιστικα 1 αυτοκινητο την εβδομαδα πεφτει σε καποιο απο τα καναλια.





To Μεγαρο Μουσικης.

Οσο και να περιμενετε, δε θα δειτε χλιδατα αυτοκινητα πολιτικων, επιχειρηματιων και λοιπων λαμογιων διπλοπαρκαρισμενα μπροστα απο την εισοδο, οπως συμβαινει σε αλλες πολιτισμενες πρωτευουσες της Ευρωπης.


Ισως ομως πετυχετε μια εκθεση φωτογραφιας. Με μογγολικα παιδακια...



Τα κτιρια ειναι ολα χτισμενα σε ξυλινους πασαλους με αποτελεσμα με το περασμα του χρονου πολλα απο αυτα να αρχισουν να γερνουν (χωρις να τον παιρνουν).


Οπως βλεπετε εδω το Hotel ειναι ενα τετοιο παραδειγμα.

Παρτυ στο παραθυρο.

Τo Cafe de Jaren.

Oποτε ειμαι Αμστερνταμ το τιμω.
http://www.diningcity.nl//cafedejaren/en/index.html



Η περιφημη και κακοφημη Red Light District, ισως ο βασικοτερος πολος ελξης τουριστων...





Η Trompettersteeg στο κεντρο του Red Light District.

Ο στενοτερος δρομος του Αμστερνταμ με πλατος περιπου 1 μετρο. Ναι, ειναι δρομος!



H Oude Kerk (παλια εκκλησια) ειναι η παλαιοτερη εκκλησια της πολης χτισμενη το 1306.

Εδω ειναι θαμμενοι πανω απο 10.000 Αμστερνταμιωτες σε 2.500 ταφους.


Εισοδος σε καναλι...

με Irish Pub...

και Mitsos Pub.

Και εξοδος απο το πλοιαρακι μπροστα απο το Hotel Victoria.Το εντυπωσιακο ειναι οτι ο ιδιοκτητης του στενου κοκκινου κτιριου δεν πουλαγε ρε παιδι μου! Και το ξενοδοχειο χτιστηκε γυρω απο το μικρο κτιριο. Το διακρινετε?

Γενικα η πολη προσφερει ολα τα σημαντικα για τον Ελληνα, το απολυτο αρσενικο.

Και σεξ, και μασα!




Για φαι, οχι επειδη ειμαι χλιδατος, αλλα επειδη ειχα να βγαλω πελατες, πηγαμε την πρωτη βραδυα στο Momo. http://www.momo-amsterdam.com/momouk.html

Πολυ ωραιο μαγαζι με ωραιο κοσμο και πολυ trendy και διεθνη ατμοσφαιρα. Ο μπαρμαν ο Δημητρης απο τη Βεροια μεγαλωμενος στην Ολλανδια. Η παρεα διπλα μας ηταν απο την παραγωγη του Ολλανδικου "Eκατομμυριουχου".


Την επομενη τους πηγα στο Nomads. Στην αρχη το φοβομουνα, αλλα αποδειχτηκε γαμαουα! Φωτος δεν εβγαλα, δεν ειχα καμερα, αλλα μπειτε στο site να το δειτε. Αξιζει!

http://www.restaurantnomads.nl/


"Που να παμε πιο αργα?" ρωτουσα τους αυτοχθονες ιθαγενεις. Η απαντηση παντου ιδια: "Το Αμστερνταμ δεν ειναι New York! Μην περιμενεις πολλα." Τελικα το Αμστερνταμ δεν εχει τη ζωη που ηξερα απο τα Σαβατοκυριακα, αλλα εχει! Τα μπαρακια γυρω απο τη Leidseplein και τη Rembrandtplein δουλευουν μεχρι πρωιας!

Ολες οι φωτος
εδω. http://picasaweb.google.de/nikoszardiniera/20090610Amsterdam#